Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziarnami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
woda letnia 500 ml
sól 2 łyżeczki
otręby pszenne 1/2 szklanki
słonecznik 1/4 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 50 gram
mąka żytnia 200 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziarnami

Z drożdży.cukru i mleka przygotować zaczyn. Pozostawić do wyrośnięci w ciepłym miejscu. W międzyczasie wymieszać obie mąki z dodatkiem soli i wszystkich nasion. Do przygotowanych mąk dodać zaczyn drożdżowy i wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 45-60 min często smarując wierzch wodą aby skórka była chrupiąca. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 27.09.2011 09:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak