Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem porzeczkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki 2 kg
cukier 1 kg
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem porzeczkowy

Dżemix nie jest konieczny. Ja dodałam na 2 kg owoców jedno opakowanie Dżemixu 2:1, wtedy dżem wychodzi dość ścisły. Z 2 kg owoców wyszło mi 5 słoików( 250 ml) dżemu i 4 słoiki( 250 ml) soku.
Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc( ewentualnie kilka godzin). Następnie porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.01.2013 19:48
bardzo lubię
gosia47-47 16.07.2011 07:17
ekstra
pioge7 04.04.2011 17:51
mniam
Agnieszka_B 26.07.2010 14:47
Dżem z porzeczek jest pyszny, zdrowyi zimą bezcenny do przygotowywania pyszności;)
annagebalska 13.07.2010 06:56
Pycha.. a ile witamin :)
caroline1983 13.07.2010 00:56
Najbardziej lubie z czarnych porzeczek.
Iwusia 13.07.2010 00:15
A co do edycji przepisu to się zgadzam - powinna być !!
Iwusia 13.07.2010 00:14
Mniam, ale bym teraz zjadła taki dżemek :)
IlonaAlbertos 12.07.2010 23:37
Szkoda, że nie ma możliwości edycji przepisu :/ Po zagotowaniu porzeczek, przed dodaniem dżemixu najlepiej jest zmiksować je blenderem lub przetrzeć przez sito.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak