Sposób przygotowania

Dżemix nie jest konieczny. Ja dodałam na 2 kg owoców jedno opakowanie Dżemixu 2:1, wtedy dżem wychodzi dość ścisły. Z 2 kg owoców wyszło mi 5 słoików( 250 ml) dżemu i 4 słoiki( 250 ml) soku.
Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc( ewentualnie kilka godzin). Następnie porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Szkoda, że nie ma możliwości edycji przepisu :/ Po zagotowaniu porzeczek, przed dodaniem dżemixu najlepiej jest zmiksować je blenderem lub przetrzeć przez sito.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Mniam, ale bym teraz zjadła taki dżemek :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    A co do edycji przepisu to się zgadzam - powinna być !!
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Najbardziej lubie z czarnych porzeczek.
  • 1
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    Pycha.. a ile witamin :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Dżem z porzeczek jest pyszny, zdrowyi zimą bezcenny do przygotowywania pyszności;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mniam
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !