Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu na żółtkach

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle aksamitne, wprost rozpływające się w ustach tiramisu z lekkim kremem na bazie żółtek. Palce lizać!

Składniki:

biszkopty podłużne 2 opakowania
mascarpone 500 gramów
żółtko jajek 4 sztuka
kawa napar 250 mililitrów
likier amaretto 50 mililitrów
cukier puder 3 łyżki
kakao 3 łyżki
czekolada gorzka 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu na żółtkach

1. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.

2. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając.

3. Blaszkę wykładamy częścią biszkoptów.

4. Do kawy dolewamy likier (lub olejek) i nasączamy nią biszkopty.

5. Wykładamy 1/2 masy z mascarpone i żółtek. Posypujemy obficie gorzkim kakao. Na masie układamy kolejną porcję biszkoptów, nasączamy je kawą i wykładamy masę. Posypujemy kakao. Na wierzchu układamy ostatnią porcję biszkoptów i nasączamy je pozostałą kawą. Posypujemy obficie kakao lub startymi wiórkami czekolady.

6. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 11.02.2014 08:15
dawno nie jadłam!
Malinka 22.05.2013 22:56
Tiramisu to jest dopiero coś!
Pietruszka 08.10.2012 22:09
pycha
gosia1988 18.09.2012 22:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak