Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedny pieróg mazowiecki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
mleko 1 szklanka
stopiona margaryna lub masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
posiekana zielenina 1 garść
sól i pieprz do smaku
ziemniaki
twaróg 2 (przetarty przez sito i odciśnie

Przepis i sposób przygotowania na: Biedny pieróg mazowiecki

Kaszę umyć, przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 30 minut. Następnie do kaszy dodać przetarte ziemniaki i twaróg, dobrze wymieszać lub zmiksować. Dodać stopione masło, jajko, zieleninę i doprawić do smaku, a następnie dobrze wyrobić na gęste, dość elastyczne ciasto. Uformować wałek, zawinąć go w lekko natłuszczony płatek folii aluminiowej, ułożyć w keksowej foremce lub brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 30-40 minut. Gotowy pieróg odwinąć z folii i pokroić na kawałki. podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.01.2012 00:45
smaczny
Seba 08.09.2011 10:39
super
lucyna15
lucyna15 15.07.2010 07:59
ale bogato sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak