Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wypasiona pizza

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże świeże 1 kostka
sól do smaku
cukier 4 łyżeczki
woda 1 szklanka
mleko ciepłe 1 szklanka
olej 4 łyżki
Nadzienie:
brukselka 200 g
pomidory koktajlowe (czerwone)
pieczarki 0.5 kg
cebula biała 1 średnia
wędlina
papryka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Wypasiona pizza

Kroki postępowania

1
Połowe mleka podgrzewamy .Drożdże wkruszamy,dosypujemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy.
Krok 1 - Wypasiona pizza foto
2
Odstawiamy by zaczyn podwoił swą objętość.
Krok 2 - Wypasiona pizza foto
3
Do dużej miski wsypujemy mąkę ,reszte cukru, wlewamy olej ,wodę i reszte mleka. Solimy.
Krok 3 - Wypasiona pizza foto
4
Wlewamy zaczyn.
Krok 4 - Wypasiona pizza foto
5
Wyrabiamy około 20 minut .Odstawiamy pod przykryciem na 30 - 40 minut do podrośnięcia.
Krok 5 - Wypasiona pizza foto
6
Miedzy czasie czyścimy pieczarki i kroimy na plastry. Cebule kroimy w kosteczke .Solimy w osobnych pojemnikach i odstawiamy na 10 minut.
Krok 6 - Wypasiona pizza foto
7
Parykę czerwoną i białą kroimy w paski
Krok 7 - Wypasiona pizza foto
8
umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Krok 8 - Wypasiona pizza foto
9
Wędline najlepeij pokrojoną w plastry kroimy na mniejsze kawałki
Krok 9 - Wypasiona pizza foto
10
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
Krok 10 - Wypasiona pizza foto
11
Brukselke kroimy na pół i gotujemy 15 minut w osłodzonej wodzie.
Wystarczy 1/2 łyżeczki cukru.
Potem odcedzamy i kroimy na cienkie plastry.
Krok 11 - Wypasiona pizza foto
12
Gotowe ciasto wykładamy na posmarowane olejem blachy jedna średnica 26 cm druga 32x32.
Krok 12 - Wypasiona pizza foto
13
Układamy warstwami zaczynając od wędliny ,pieczarek ,cebuli .
Dodajemy brukselke ,pomidorki i paprykę .
Posypujemy przyprawa do pizzy.
Krok 13 - Wypasiona pizza foto
14
Posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Krok 14 - Wypasiona pizza foto
15
Podajemy z keczupem.
Krok 15 - Wypasiona pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 31.01.2014 09:06
faktycznie wypasiona :) mniam
IZABELA29 23.01.2014 08:53
u mnie 1 kostka to 100 g kupuję zawsze drożdże z Wołczyna
Ada-Gaba 23.01.2014 08:29
z brukselka nie próbowałam
IZABELA29 20.02.2013 12:08
100 g
SmacznaPyza 20.02.2013 11:42
Iza, u mnie w sprzedaży są 3 różne wagowo kostki drożdży - ile ma ich być dokładnie ?
kuklik 17.01.2013 16:57
pyszna na bardzo bogato
KasiaK90 04.01.2013 14:25
uwielbiam
Wafelek2601 25.11.2012 14:30
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza
miki47 15.11.2012 20:32
mniam
PaniMISIOWA 12.11.2012 21:03
lubię takie!
Anna169Hosz 24.10.2012 09:41
Pizza na bogato- super!
PaniMISIOWA 14.10.2012 12:30
to dopiero uczta!
reniatka 20.09.2012 09:38
no wypasiona na maxa!
edyta44 19.09.2012 13:00
pycha
caralajna 18.09.2012 10:52
uwielbiam pizzę
anemon 18.09.2012 09:56
Faktycznie wypasiona, dawno nie jadłam pizzy na grubym spodzie, a brukselka to dla mnie zupełna nowość na pizzy. Bardzo apetyczna pizza.
magdziorka6 17.09.2012 21:10
apetyczna
SylwiaMagdaSabin 17.09.2012 18:47
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak