Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy z pieczonymi warzywami i trójkolorowym ryżem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek z polędwicy wołowej 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cytryna 3 plasterki
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
bakłażan 0,5 sztuki
cukinia 0,5 sztuki
ryż 1 (w trzech kolorach)

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy z pieczonymi warzywami i trójkolorowym ryżem

1. Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Warzywa mieszamy z oliwą, pieprzem i solą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i mieszamy aż masło się rozpuści. Ryż odstawiamy w ciepła miejsce.
3. Stek pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 2 minuty z każdej strony. Równocześnie na grillu pieczemy plasterki cytryny. Następnie stek przekładamy na talerz i zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy na 5 minut.
4. Gdy stek odpocznie, podajemy go natychmiast z pieczonymi warzywami, grillowaną cytryną i ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 17.09.2012 09:47
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak