Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany chlebek bakaliowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
pszenna mąka 230 g
biały cukier 150 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
ciemna melasa 4 łyżki
jajko 5 sztuk
sól 0,5 łyżeczki
rodzynki 2 łyżki
figi 3 sztuki
daktyle 3 sztuki
suszone morele 3 sztuki
śliwowica 0,5 szklanki
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany chlebek bakaliowy

1. Rodzynki, figi, morele i daktyle zalewamy śliwowicą i odstawiamy na noc. Następnego dnia kroimy bakalie w kostkę i z ponownie wkładamy do śliwowicy.
2. Jajka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i melasę, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy sól i mąkę. Całość mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy do ciasta bakalie razem ze śliwowicą. Całość ponownie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 60 - 65 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy ciasto z foremki i stawiamy na kratce, żeby się nie zaparzyło od dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.08.2013 06:16
pieknie wyglada
Klausia 16.05.2013 11:15
robię bardzo podobne, ale teraz spróbuję z % :D
EWI 11.03.2013 12:27
bardzo ciekawy
cris04 16.09.2012 23:05
Musi być bardzo smaczny,bo wygląda niezwykle zachęcająco....i ta śliwowica......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak