Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowane kluchy drozdzowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maka pszenna doskonales jakosci 2 szklanki
żółtko jajek 2
mleko 1 szklanka
miękkie masło 2 lyzki
sól 1 lyzeczka
drożdże 20 g
cukier 2 lyzeczki
maka do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Parowane kluchy drozdzowe

Do miski wsypujemy przesiana make. W szklance lekko podgrzanego, letniego mleka, rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski, odstawiamy na ok 15-20 minut w cieple miejsce, az drozdze zaczna pracowac. Do maki w misce, dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy reka ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wyjmujemy je i przez chwilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy je na duzy placek o grubosci ok 1 cm i drazymy krazki za pomoca szklanki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, bardzo duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy dokladnie na brzagach. Gdy woda w garnku sie zagotoje, ukladamy na gazie po kilka klusek i przykrywamy pokrywka. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek. Ostroznie wyciagamy gorace kluchy i kladziemy na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 14.03.2011 06:18
Pychota!
Ewa104 21.02.2011 19:32
Chyba jutro zrobię, bo wieki nie robiłam.
ZEWA 13.11.2010 21:41
lubię takie kluchy ze śmietaną na słodko
katarzynka455 22.10.2010 19:53
lubię parowańce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak