Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab na dziko z wolnowaru

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
pieczarki 0,5 kg
czosnek 2 ząbki
czarny pieprz 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
rozmaryn 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
szałwia 0,5 łyżeczki
sól 3 łyżeczki
ocet jabłkowy 2 łyżki
olej z pestek winogron 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
wino czerwone 1 butelka
tymianek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarenka
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab na dziko z wolnowaru

1. Wszystkie przyprawy (prócz soli i czosnku) rozcieramy w moździerzu na pył. Czosnek rozcieramy z solą, następnie dodajemy roztarte przyprawy, ocet i olej. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą pastę i odstawiamy na pół godziny.
2. Schab dokładnie nacieramy ziołową pastą i szczelnie zawijamy w kilka warstw folii spożywczej. Drewniana pałką lub wałkiem lekko zbijamy schab ze wszystkich stron. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin.
3. Schab wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Następnie odwijamy z folii i umieszczamy w misie wolnowaru. Dodajemy pieczarki i cebulę, zalewamy winem. Gotujemy na niskiej mocy przez 8 godzin.
4. Ugotowany schab wyjmujemy z sosu. Odlewamy 300 ml sosu i kilka pieczarek – zachowujemy na później do risotto. Resztę sosu przelewamy do rondelka, dolewamy 50ml wody z dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, łyżkę masła i gotujemy przez 3 – 5 minut cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.

Schab podajemy z kopytkami lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 13:15
pyszny szkoda tylko ,że tego wolnowaru nie wszyscy mają
malinka18 14.09.2012 14:41
pysznie wygląda ten schabik...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak