Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torcik Sarenki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kopiaste lyzki
mąka ziemniaczana 2 kopiaste lyzki
jaja 2
szklanka cukru pudru 0,5 szklanki
cukier waniliowy 2 lyzeczki
proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki
paczka jasnego budyniu, np. waniliowego 1
mleko 500 ml
sok z 2 cytryn
gorzka czekolada 200 g
Puszka brzoskwiń 250 g
cukier puder 2 lyzki
Żelatyna wieprzowa Prymat
kremówka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik Sarenki

Oddzielamy zóltka od bialek. Do dwóch bialek dodajemy odrobine soli i ubijamy na sztywno, po czym kolejno, powoli dodajemy cukier i zoltka. Miksujemy do utworzenia puszystej, gladkiej masy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Natluszczamy okragla, mala forme i posypujemy maka.Pieczemy biszkopt w 175 stopniach przez 25 minut, w malej, okraglej formie, np na tarte. Ugotowac budyn wg przepisu, przestudzic. Biszkopt przekric na pol i nasaczyc ponczem, czyli sokiem z puszki brzoskwin (mozna dodac wodke, cukier i sok z cytryny). Pol czekolady rozdrabiamy na male kawaleczki, wrzucamy do miseczki i wkladamy do wciaz cieplego piekarnika, by rozpuscic czekolade. Rozpuszczona czekolade mieszamy z 7 lyzkami smietanki. 400ml chlodnej smietany ubijamy z 2 lyzkami cukru pudru na gesta mase, dodajemy schlodzony budyn, i miksujemy. Dodac lekko schlodzona, plynna zelatyne, ubic wszystko mikserem. Banany przekroic wzdluz i ulozyc na biszkopcie, skropic sokiem z cytryny. Na banany wylozyc czekolade zmieszana ze smietanka. Nastepnie wykladamy mase smietanowo-budyniowa, na ktora ukladamy kawalki brzoskwin. Na brzoskwinie ukladamy nasaczony biszkopt, na biszkopt kladziemy krem. Nakladamy krem budyniowo-smietankowy dookola ciasta, na cala jego powierzchnie, tworzac na gorze niewielkie wzniesienie, by ciasto wygladalo jak niewielki kopiec. Na wierzch ukladamy banany(banany na wierzchu, trzeba koniecznie skropic sokiem z cytryny, by nie sciemnialy ) oraz brzoskwinie i dekorujemy starta gorzka czekolada. Schladzamy przez ok 1,5 godziny i trzymamy w chlodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.06.2013 10:21
smacznie wygląda :)
iknkirke 14.09.2011 20:08
super
PaniMISIOWA 29.05.2011 07:34
rewelacyjny!
ZEWA 25.01.2011 16:38
mini ? pyszny torcik
ewelinapac 18.12.2010 16:57
świetny
SmacznaPyza 15.11.2010 16:22
cudeńko!
eli_555 20.10.2010 23:35
pycha ciacho
wedith1 23.09.2010 07:26
Wygląda przecudnie Sarenko!!!!!
Ewa104 29.07.2010 18:57
Apetycznie i pięknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak