Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos bolognese

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 300 gram
pomidory krojone z puszki 400 gram
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
cukier 2 łyżeczka
oregano 1/2 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
oliwa 2 łyżka
bazylia 1/2 łyżka
tymianek 1/2 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos bolognese

Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, delikatnie solimy, posypujemy chili i szczyptą cukru. Rumienimy. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy cały czas mieszając.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory miksujemy z cukrem, koncentratem, ziołami, pieprzem i solą (veget) oraz chili. Sos wlewamy do mięsa i gotujemy ok. 15 minut do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti i posypujemy parmezanem lub innym ulubionym twardym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 14.09.2012 09:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak