Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w piwie z wolnowaru

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 700 g
mąka pszenna 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
olej 6 łyżek
boczek wędzony 30 g
szałwia 0,25 łyżeczki
musztarda w proszku 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
piwo jasne 200 ml
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek 0,5 łyżeczki
oregano 0,5 łyżeczki
cebula 450 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w piwie z wolnowaru

1. Wołowinę czyśmy ze ścięgien i tłuszczu a następnie kroimy w 2cm kostkę. Następnie obtaczamy mięso w mące, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, rumienimy mięso ze wszystkich stron i przekładamy wraz z powstałym sosem do misy wolnowaru.
2. Na tej samej patelni (bez czyszczenia!) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dokładamy pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulką i podsmażamy przez 6 – 8 minut. Następnie przekładamy do misy wolnowaru.
3. Na patelnię wlewamy piwo, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystko to co przywarło do dna patelni odskrobujemy – to wzbogaci nasz sos. Wrzącą ciecz wlewamy do misy wolnowaru, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i włączamy na niską moc. Gotujemy przez 8 godzin. Podajemy z kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.10.2012 09:00
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak