Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seekh kebabs

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagnięcina 400 g
papryczka chilli 1 sztuka
pietruszka naciowa 1 pęczek
mąka z ciecierzycy 1 łyżka
kumin 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,25 łyżeczki
kwiat muszkatu 0,25 łyżeczki
jogurt naturalny 200 g
suszona mięta 3 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
bakłażan 1 sztuka
ziarna sezamu 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 0,25 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 0,25 łyżeczki
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Seekh kebabs

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umytego bakłażana układamy na blasze i pieczemy przez 90 minut. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną rozcieramy je w moździerzu. Z upieczonego bakłażana wybieramy miąższ (sok także zachowujemy) i miksujemy go z czosnkiem, sokiem z cytryny, sezamem, oliwą i solą.
2. Mięso mielemy razem z cebulą i chilli. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3. Jogurt mieszamy z miętą i oliwą, solimy do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce.
4. Schłodzoną mięsną masą oblepiamy patyczki do szaszłyków. Kebaby pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 - 4 minuty z każdej strony.
5. Kababy podajemy z sosem jogurtowym i dipem z bakłażana. Idealnym dodatkiem będzie chleb lawasz lub pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak