Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sarmale

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso od szynki 500 g
mielona łopatka wieprzowa 500 g
mielona wędzona słonina 200 g
czosnek 4 ząbki
smalec 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
cząber 1 łyżka
kminek 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
posiekana pietruszka naciowa 1 pęczek
sok pomidorowy 0,75 l
bulion warzywny 0,75 l
ziele angielskie 5 ziarenek
czosnek w łupinie 6 ząbków
ugotowany ziemniak 1 sztuka
biały cukier 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
cebula 3 sztuki
kwaśna śmietana 200 ml
ryż biały 100 g
kapusta kiszona 2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Sarmale

1. Kapustę dzielimy na liście. Jeśli są bardzo kwaśne, wkładamy je na 5 minut do zimnej wody. Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Mięso, słoninę, podsmażoną cebulę, ryż, przyprawy i posiekaną pietruszkę wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut i ponownie wyrabiamy.
2. Spód garnka lub naczynia do zapiekania wykładamy kiszoną kapustą. Farsz zawijamy w liście kapusty formując gołąbki. Gołąbki ciasno układamy w naczyniu kolejne warstwy przekładając liśćmi kapusty i przyprawami (czosnek w łupinach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek). Całość zalewamy gorącą mieszanką soku pomidorowego i bulionu. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3. Upieczone gołąbki wyjmujemy z sosu. Sos przecedzamy, doprawiamy cukrem i ziemniakiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos nie jest jednolity należy go zmiksować.
4. Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.10.2012 13:38
ciekawy przepis
fictor123 26.09.2012 18:33
koniecznie muszę spróbować
emeslive 13.09.2012 14:09
@Henryka Niestety nie mam takiej możliwość. Gotowe kiszone główki udało mi się kupić w Makro.
Henryka2 13.09.2012 13:30
Kapustę kisisz sam?
emeslive 13.09.2012 12:20
@Katarzyna Cukier Faktycznie "sarmale" to bracie naszych "gołąbków". Robi się je w Rumunii i okolicznych krajach, a zamiast liści słodkiej kapusty używa się kapusty kiszonej.
Cukiereczek13 13.09.2012 11:44
Bardzo apetyczne gołąbki :) a skąd taka nazwa? :) Czy jest to potrawa jednej z kuchni świata?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak