Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruszonych drożdży 4 dag
cukru 5 łyżek
mleko 3/4 szkl
mąki 4 szkl
jajko 3
kostki stopionego masła 0,5
sól
Nadzienie:
jagód 2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jagodami

Z drożdży, łyżeczki cukru i małej ilości ciepłego mleka zrób zaczyn. Kiedy podwoi swoją objętość, wlej go do przesianej mąki. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rozwałkuj. Foremką lub filiżanką wycinaj krążki. Na połowę krążków wyłóż po porcji jagód, posyp tartą bułką i cukrem. Przykryj resztą krążków, dokładnie zlep brzegi. Ułóż na natłuszczonej blasze, odstaw na 20 min. Wierzchy posmaruj białkiem, posyp cukrem. Piecz 20–25 min w temp. 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak