Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z pieczarkami i piersią kurczaka

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 20 gram
woda letnia 250 mililitr
mąka 1 łyżka
pieczarki 500 gram
pierś z kurczaka 250 gram
cebula 1 sztuka
feta 1/2 opakowanie
tymianek 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
jaja 1 sztuka
mleko 1 łyżka
sezam 2 łyżka
oliwa 2 łyżka
oliwa 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z pieczarkami i piersią kurczaka

Mąkę przesiać do miski i wsypać sól. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto, podlać oliwą. Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę pierś. Usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać fetę w kostkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto rzucić na stolnicę i odgazować wyrabiając przez chwilę. Rozwałkować na około 0,5 cm płat i wykrawać okręgi średnicy około 20 cm. Na jedną stronę pieroga nakładać po 2-3 łyżki farszu i sklejać brzegi dobrze dociskając. Można użyć widelca lub pomóc sobie zwilżonym wodą palcem. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać sezamem (kminkiem) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 30 minut do zarumienienia i upieczenia się ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.01.2017 20:14
Pysznie wyglada
pestka 29.11.2016 15:28
pyszny obiad
IZABELA29 22.08.2016 09:22
super wypiek
Ada-Gaba 12.05.2016 08:34
chętnie wypróbuję
ben-ka 18.04.2016 11:01
Apetycznie wygląda.
Grazyna0211 30.03.2016 11:54
smaczne danie
Klausia 01.03.2016 17:15
mm na pewno pyszne
Norgiusz 09.03.2014 06:02
mmm... pysznie wygląda
Kejti 22.02.2014 23:21
Wygląda pięknie,głodna się zrobiłam :-)
norweska20 13.12.2013 10:17
smakowicie wygląda
ssylwiaa 24.09.2013 17:11
mmmm, smakowite ;)
goofy9 16.05.2013 22:13
często robię calzone, pycha
Małgorzata106 23.04.2013 20:40
oj ja tez bym zjadła
agnieszka214 20.04.2013 17:55
piękny mnai zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak