Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski żelazne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1,5 kg
mąki 2 szkl
jajko 1
soli 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kluski żelazne

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach;
2. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masa musi być bardziej gęsta niż na placki ziemniaczane);
3. Masę wkładamy łyżką na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut;
4. W celu sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie włożyć 1 łyżkę masy na wrzątek i obserwować czy się nie rozpada

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 19.07.2012 18:09
ciekawe!
Beata73 19.07.2012 18:09
ciekawe!
ewelinapac 14.09.2010 19:46
nigdy o czymś takim nie słyszałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak