Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułkowe kluchy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułka czerstwa 200 g
jajko 1 szt
mleko 350 ml
soli 2 szczypta
cukru 1 łyżka
mąki 4 łyżka
dżem truskawkowy 260 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułkowe kluchy

Kroki postępowania

1
Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski. Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki. Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko.
Krok 1 - Bułkowe kluchy foto
2
Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski. Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę.
Krok 2 - Bułkowe kluchy foto
3
Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek. Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem.
Krok 3 - Bułkowe kluchy foto
4
Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
Krok 4 - Bułkowe kluchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 25.09.2012 08:32
dobre
cukiereczek 22.09.2012 08:15
ciekawe
andrzej10 19.09.2012 08:53
ciekawe
Misiabe 11.09.2012 22:55
ciekawy pomysł, na pewno spróbuje :D
tessinka 11.09.2012 21:58
Z tym dżemikiem wyglądają bardzo apetycznie :)
sylwia / sytofala 11.09.2012 20:28
noszę się z zamiarem na nie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak