Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony schabowe w sosie czosnkowo-miodowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

starta skórka z cytryny 2 łyżeczki
pszenna mąka 5 łyżek
oliwa 1 łyżka
masło 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
miód 3 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
pieprz 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
schab 500 (medaliony)

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony schabowe w sosie czosnkowo-miodowym

1. Medaliony przyprawiamy solę i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Mąkę mieszamy ze skórką z cytryny, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Medaliony obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone medaliony przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Na patelnię wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, zmniejszamy ogień i smażymy przez 3 - 4 minut aż zacznie się złocić. Dolewamy bulion, sok z cytryny i miód, doprowadzamy do wrzenia i dusimy czosnek przez kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy medaliony. Całość dusimy 3 - 4 minuty do momentu aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 06.11.2012 19:36
generalnie bardzo lubię wszystkie dania ze schabu i to też by mi smakowało
ben-ka 06.11.2012 13:33
moje smaki,uwielbiam dodatek miodu do potraw a ten podsmażony czosnek ! to dopiero musi byc zapach!:)
Renata22 11.10.2012 21:41
Bardzo ciekawe połączenie smaków;) czosnek i miód? intrygujące zestawienie dla podniebienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak