Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zurek staropolski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej 20 dag
wody ciepłej przegotowanej 0,5 l
ząbki czosnku 2
białe kiełbasy 4
ziemniaków 8
włoszczyzna
jajko 3
majeranek
sól
pieprz
słoniny 10 dag
mała cebulka
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Zurek staropolski

Zakwas nastawiam 2 dni przed gotowaniem
,mieszam mąke z woda i roztartym czosnkiem.
Gdy jest gotowy gotuje wywar z wloszczyzny i kielbasy.Ziemniaki w kostke wrzucam równolegle z warzywami.Wyjmuje miekkią wloszczyzne,dolewam zakwas (0,5l na 2 litry wywaru) i gotuje jakies 30 minut żeby sie przegryzl.Doprawiam solą
,majerankiem i pieprzem.Osobno gotuje jajka na twardo.Na patelni wysmażam skwarki z cebula.Doprawiony żurek wlewam do talerza z kielbasa,dodaje jajko pokrojone w cwiartki łyzke skwarków i lyzke smietany.Wszystko mieszam i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 28.04.2011 20:10
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak