Sposób przygotowania

Ja robiłam w głębokiej ceramicznej miseczce o wielkości mniej więcej głębokiego talerza.
Śmiało możemy robić go w małej tortownicy - wtedy zamiast kopuły wyjdzie normalny ( lecz niższy ) sernik i poprostu będzie można go inaczej ozdobić.



Miseczkę wykładamy folią spożywczą.

W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier.

Lekko studzimy i łączymy z serkami homogenizowanymi.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 30 ml).

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Do masy serowej dodajemy 3/4 żelatyny i mieszamy.

Dodajemy połowę ubitej śmietany i ponownie mieszamy ( bardzo delikatnie! ).

To dobry moment żeby spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli okaże się, że mogłaby być słodsza na tym etapie możecie dodać do niej już tylko cukier puder, cukier biały nie rozpuści się w serze.

Masę serową wylewamy do miseczki, wkładamy do lodówki.

Resztę żelatyny łączymy z resztą śmietany
( będzie służyła do dekoracji ).


* można dodać odrobinę wanilii ( prawdziwej! )


Chłodzimy ok.3-4 godziny.


Dekorujemy wiórkami i polewą czekoladową wg.własnego pomysłu.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !