Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany z mozzarellą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1/2 szt
mozarella 3 opakowania
cytryny 3 szt
przecier pomidorowy 500 ml
czosnek 6 ząbek
oliwa do smażenia
natka pietruszki 1/2 pęczka
chilli do smaku
sól, pieprz do smaku
cebula czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany z mozzarellą

Bakłażana kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy. Z cytryn ścieramy skórkę, którą mieszamy z 5 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekaną pietruszką oraz solą. Na blasze rozkładamy plastry bakłażana, na których umieszczamy plastry mozzarelli, pietruszkę, kolejną warstwę bakłażana i zapiekamy przez 10 min.
Przyrządzamy sos:
posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Sos wykładamy na półmisek, a na nim układamy zapieczone bakłażany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 23.04.2012 12:21
fajne
Agnik 04.10.2011 16:37
super
BernadettaP 07.09.2011 08:11
Brzmi smakowicie :-)
KasiaK90 04.06.2011 10:42
super
tomek18 20.03.2011 09:01
pycha
pioge7 25.01.2011 16:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak