Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka Berlińska

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 175 g
ziemniaki 300 g
cebula 1szt szt
majeranek do smaku
bulion 750 ml
marchew 1 szt
mały por 1 szt
seler 1/2 szt
śmietanka 250 ml
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka Berlińska

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Chwilę smażymy po czym przekładamy do garnka, dokładamy obrane i pokrojone w kawałki warzywa, majeranek i całość zalewamy rosołem. Gotujemy ok pół godz., po czym zupę przecedzamy. Wszystkie warzywa wraz z boczkiem mielimy lub miksujemy, a następnie łączymy z odcedzoną zupą. Zabielamy śmietanką, a na koniec doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 21.04.2012 12:33
musze spróbować
angelika14 10.12.2011 19:39
przepyszne, normalnie bajeczne smaki z dzieciństwa
teresa18 08.08.2011 18:57
lubię takie zupki
Juleczka20 02.07.2011 17:13
jadłam,pyszna
malaczarna23 20.05.2011 10:27
świetna
pigila
pigila 23.02.2011 16:39
super
marzena06 17.12.2010 16:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak