Sposób przygotowania

Wodę z cukrem zagotować i gotować, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki (20-30 minut). Mannę smażyć na rozgrzanym maśle mieszając, aż nabierze jasnozłotego koloru. Wlać syrop i mieszać do momentu, aż manna połączy się z cukrem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Napełnić miseczki masą, przygnieść łyżką. Dekorować orzechami i cynamonem. Można też miseczkę lekko posmarować tłuszczem i po napełnieniu przykryć talerzykiem, odwrócić i w ten sposób formować stożki z masy, a następnie dekorować.
Nie jest to prawdziwa turecka chałwa ale deser o takiej nazwie, tez bardzo słodki.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    taka chałwa \"kryzysowa\"...dobrze, że teraz sezam można kupić
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Hihi ,dobrze Pyza to ujęła, ale przecież można sobie pododawać co kto chce.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta98

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lubię takie słodycze domowej roboty.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !