Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
manna 1 szklanka
woda 2 szklanki
masło 1/2 kostki
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa

Wodę z cukrem zagotować i gotować, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki (20-30 minut). Mannę smażyć na rozgrzanym maśle mieszając, aż nabierze jasnozłotego koloru. Wlać syrop i mieszać do momentu, aż manna połączy się z cukrem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 15 minut w temperaturze 120 stopni. Napełnić miseczki masą, przygnieść łyżką. Dekorować orzechami i cynamonem. Można też miseczkę lekko posmarować tłuszczem i po napełnieniu przykryć talerzykiem, odwrócić i w ten sposób formować stożki z masy, a następnie dekorować.
Nie jest to prawdziwa turecka chałwa ale deser o takiej nazwie, tez bardzo słodki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 09.12.2011 14:16
Super przepis :)
anemon 28.05.2011 18:42
Lubię takie słodycze domowej roboty.
Marta98 01.02.2011 20:04
smaczne
misia53 04.10.2010 12:40
Hihi ,dobrze Pyza to ujęła, ale przecież można sobie pododawać co kto chce.
SmacznaPyza 11.09.2010 20:53
taka chałwa \"kryzysowa\"...dobrze, że teraz sezam można kupić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak