Sposób przygotowania

. Mięso umyjemy, osuszymy, posolimy i delikatnie zbijemy na cienkie plastry. Obtoczymy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i warstwy słabo przyciśniemy palcami do mięsa. Na patelni podgrzejemy olej i wyłożymy kotlety tak, aby całe zanurzyły się w oleju. Krótko z obu stron obsmażymy. Mięso wtedy nie puści soku i pozostanie kruche. Zmniejszymy delikatnie temperaturę oleju i dosmażymy kotlety na złoty kolor.

2. Po wyłożeniu kotletów pozostawimy je na serwetce, aby tłuszcz ociekł lub je (nadziane na widelec) na 2 sekundy zanurzymy we wrzącej wodzie i szybko wyjmiemy. Kotlet pozbędzie się nadmiaru oleju i pozostanie kruchy. Aby smak był delikatniejszy możemy do oleju przed dosmażeniem kotletów dodać łyżkę masła.

3. Jako dodatek radzimy podać tradycyjną sałatkę ziemniaczaną, ziemniaki przygotowane na różne sposoby lub kaszę ziemniaczaną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    takie jak ja robie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    polski obiadek
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Nigdy nie słyszałam żeby wsadzać panierowany kotlet po usmazeniu do wody 0 nie bardzo mogę sobie to wyobrazić
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    rzeczywiście intrygujące
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    kotlet schabowy - lubię to!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    klasyk :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !