Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rahat Lokum czyli Rachatłukum

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 45 dag
woda letnia 1,25 szklanki
aromat cytrynowy 1 łyzka
mąka ziemniaczna 8 łyżek
woda zimna 4 łyzki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rahat Lokum czyli Rachatłukum

Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze. Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.01.2014 12:26
tradycyjny wschodni (turecki) deser z dłuuugą historią :) tam dodaje się wodę różaną lub z kwiatów pomarańczy oraz skrobię, ale nie ziemniaczaną :)
IZABELA29 19.03.2012 08:03
potwierdzam ciekawe
anemon 25.10.2011 18:16
Intrygująca nazwa, ciekawa jestem jak smakuje ten deser.
Grażyna13 20.09.2011 15:17
Ciekawy !
misia53 27.09.2010 14:08
Ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak