Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z Lina panierowany w pumperniklu i pierniku, podany z budyniem szpinakowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Filet z Lina 300 gram
pumpernikiel 50 gram
jaja 2 Szt.
szpinak 200 gram
szalotka 30 gram
czosnek 10 gram
śmietana 36% 100 ml
por (biała część) 25 gram
bułka czerstwa 15 gram
mleko 3,2% 100 ml
Mąka z amarantusa 40 gram
masło klarowane 40 gram
Cukier Muscovado 10 gram
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
sok jabłkowy
pierniczki 50 gram
ser lazur 50 (błękitny)
ser lazur 50 (srebrzsty)
jabłko kwaśne 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z Lina panierowany w pumperniklu i pierniku, podany z budyniem szpinakowym.

Panierowany filet z Lina: Umyty, oczyszczony i wyporcjowany filet z Lina obtaczamy w mące z amarantusa następnie zanurzamy w rozmąconym jajku oraz panierze z utartych pumpernikla i piernika. Smażymy na delikatnie rozgrzanym oleju z obu stron, należy uważać na temperaturę tłuszczu ponieważ i tak już ciemny piernik i pumpernikiel dość szybko i mocno się rumieni. Po usmażeniu układamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia tłuszczu.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu podsmażamy pokrojoną drobno szalotkę i czosnek. Na rozgrzany tłuszcz z szalotką i czosnkiem wkładamy umyty i oczyszczony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos Srebrzysty: W rondelku rozgrzewamy powoli naszą śmietankę, dodajemy pokrojony ser Lazur Srebrzysty, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos jabłkowo-porowy: W rondlu rozgrzewamy sklarowane masło podsmażamy na nim pora pokrojonego w pół plastry, szalotkę oraz obrane i oczyszczone, pokrojone w kosteczkę jabłka. Zalewamy całość świeżym sokiem jabłkowym, chwileczkę dusimy aby zredukować sos. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem nierafinowanym.
Prażone jabłko: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła, wsypujemy 200g umytych, obranych i oczyszczonych jabłek pokrojonych w kostkę dodajemy odrobinę soli oraz cukru nierafinowanego. Mieszamy aby jabłko było całe obtoczone w rozpuszczonym cukrze.
Budyń szpinakowy: Umyty szpinak ugotować, odcedzić i ostudzić. Zmielić z bułką czerstwą wymoczoną w mleku dodać sól i pieprz oraz ser pleśniowy Lazur „Błękitny” i całość utrzeć z żółtkami. Ubić pianę z białek i delikatnie wkrecić w całą masę. Wysmarować foremki masłem i obsypać bułką tartą, wypełnić foremki trochę ponad połowę. Całość wstawić do pieca w kąpiel wodną na 180ºC na ok 35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 23.09.2010 08:23
apetyczne
Jolanta40 17.07.2010 09:43
rewelacja, nic dodać nic ująć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak