Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa solone na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 4 kg
pietruszka 2 kg
por 2 kg
cebula 2 kg
seler 1 kg
sól 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa solone na zimę

Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Na dno glinianego naczynia nasypać warstwę soli i układać partiami kolejne warstwy startych warzyw (koniecznie dobrze ubić warzywa, aż krople soku wydostaną się na powierzchnię) Część gotowych warzyw zostawić w małym gliniaku w lodówce, resztę natomiast najlepiej przechowywać w piwnicy w ciemnym miejscu.

RADA:
Gotowe warzywa można używać przez całą zimą do potraw- zup, sosów, głównych dań. Należy natomiast pamiętać o tym, żeby nie posolić takiego dania (gdyż warzywa zawierają odpowiednie ilości soli)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak