Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kalarepką w sosie warzywnym (na dietę Dukana P+W)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 350-400 gram
kalarepka duża 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
przyprawy takie jak do mięsa mielonego do smaku
otręby owsiane 1 łyżka
ocet 10 % 1 łyżka
słodzik 1/2 łyżeczki
sól do smaku
przyprawy do smaku - polecam włoskie do smaku
sos tabasco 1 szklanka
pomidory w puszce 1 całe
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kalarepką w sosie warzywnym (na dietę Dukana P+W)

KOTLETY:
1/2 kalarepki, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku wrzucamy do blendera i siekamy lub jak go nie posiadamy to mięso mielimy a kalarepkę i cebulę wówczas drobno siekamy.
Dodajemy do tego surowe jajko, otręby i przyprawy do mięsa i mieszamy.
doprawiamy i robimy kotleciki

ja tradycyjnie wykładam wszystko na blaszce z piekarnika na papierze i piekę - w ok 200stopniach jakieś 25minut )zależy od piekarnika)



SOS:

pozostałą kalarepkę, cebulę i czosnek siekamy (ja siekam blenderem, ale nie zmieloną na papkę!) wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją natrzeć odrobinką (2-3 krople) oliwy)i lekko przesmażamy. Dodajemy pomidory wraz sokiem z puszki oraz sok pomidorowy. Pomidory rozgniatamy, można z nich też wyciągnąć te twardawe części. Dodajemy ocet i słodzik oraz przyprawy i cały czas mieszamy. Przesmażamy kilka minut.
Po przygotowaniu sosu można go też przemiksować jak ktoś chce gładki - ja dałam taki z wyczuwalnymi warzywkami.


Podać możemy z rukolą, pomidorami i ogórkiem zielonym lekko posolonymi, z ziołami.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 31.01.2011 16:21
Pięknie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak