Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ziemniaczany do mięs :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %,6 pieczarek pokrojonych w plasterki,1 łyżka masła
sok cytrynowy do smaku,4 łyżki pokrojonego szczypiorku
bulion warzywny 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ziemniaczany do mięs :

Ziemniaki zalać bulionem i śmietanką . Ugotować do miękkości . Zmiksować na gładko . pieczarki podsmażyć na maśle na rumiano. Włożyć odsączone z tłuszczu pieczarki do sosu . Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Sos powinien mieć odpowiednią konsystencję .Gdyby był za gęsty można dolać śmietanki .
Na tłuszczu od smażenia pieczarek podgrzać mięso ( pieczone , gotowane ) podlewając 2 łyżkami wody .

Doskonale smakuje np. z gotowanym ozorkiem , wołowym sztukamięsem .
Można robić bez pieczarek – jest wtedy równie dobry.
Można też doprawić zamiast sokiem z cytryny odrobiną musztardy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 06.04.2011 07:41
fajny sos
Gosia32
Gosia32 12.03.2011 14:11
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak