Sposób przygotowania

Mięso natrzeć przyprawami i zostawić na 30 minut . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso , pokroić w kostkę .Na suchej patelni zarumienić mąkę i rozprowadzić sosem . Wlać do garnka .Dodać śmietankę . Sos przetrzeć przez sito ( lub zmiksować malakserem ) – tak by sos był gładki , kremowy i gęsty . Włożyć mięso . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

Podzielić na porcje ( ja przyjmuję łyżkę wazową pełna na osobę ) w pojemniczki . Wystudzić i zamrozić .
Z tej porcji wychodzi ok. 10-12 łyżek wazowych sosu.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny pomysł !
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Zgadzam sięsuper ! raz sięugotuje a potem tylko rozmraża i mniej roboty :D
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Bardzo dobry pomysl, tylko, czy na pewno ma byc z maka ? Bo mam obawy, ze po rozmrozeniu sos sie bedzie rozwarstwial.Kiedys tak mi sie zdarzylo, ze zostal mi sos i zamrozilam go, no i tak mi sie stalo. Wtedy stwierdzilam, ze moze lepiej bez maki zamrazac.?
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Przepraszam, dopiero zauwazylam, ze ja nie przecieram mojego sosu, byc moze to jest ten sposob na nierozwarstwianie .
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !