Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżego boczku 600 g
świeże bułki 160 g
smalcu gęsiego 2 łyżka
jajko 3
wody 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziela angielskiego 2 ziarna
sól do smaku
majeranku 2 łyżka
masło do wysmarowania formy
przyprawy 2 (do pasztetu)
królik 1 z wątróbką

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Kroki postępowania

1
Królika ( 1,7 kg ) umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Boczek pozbawić skóry i również opłukać, osuszyć i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i umyć. Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kawałki królika ( bez wątróbki ) i boczku i wszystko podsmażyć na złoty kolor razem z cebulą.
Krok 1 - Pasztet z królika foto
2
Podsmażone składniki przełożyć do większego garnka razem w tłuszczem. Podlać wodą, dodać liść i ziele oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa i wyparowania nadmiaru płynu. Powinno go zostać około 1 szklanka.
Krok 2 - Pasztet z królika foto
3
Gdy wszystko jest miękkie włożyć do garnka wątróbkę i tylko ją zaparzyć. Wszystkie kawałki mięsa i cebulę oraz wątróbkę przełożyć do innego naczynia i ostudzić. Do drugiej miski wkroić bułkę i zalać ja powstałym z duszenia sosem. Schłodzone mięso obrać od kości i zmielić na drobnym sitku razem z cebula i namoczoną bułką ( można zmielić dwa razy ).
Krok 3 - Pasztet z królika foto
4
Do zmielonej masy dodać wszystkie przyprawy i jajka i wyrobić masę. Podłużną formę o wymiarach 32cm x 14cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki, wyrównać powierzchnie i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 70-80 minut.
Krok 4 - Pasztet z królika foto
5
Po upieczeniu pasztet wystudzić i wyjąć zimny z foremki.
Krok 5 - Pasztet z królika foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.08.2016 08:24
Bardzo lubię swojskie pasztety.
kiziolek201 17.11.2015 18:34
ciekawy przepis
Jagódka77 28.10.2014 14:02
wyśmienity pasztet
ajres 03.10.2014 13:47
pyszny pasztet
Malgorzata549 03.08.2014 10:37
dobry pomysł
Grażyna13 07.07.2014 21:44
Podoba mi się :)
Danka 11.04.2014 17:17
pyszny, tylko w dzisiejszych czasach trudno kupić mięso z królika
Sylwia Gałecka 28.07.2022 21:55
I bardzo dobrze .Króliki to pupile
cukiereczek 06.04.2014 08:48
uwielbiam domowe pachnące pasztety
goofy9 25.03.2013 12:58
ciekawy przepis, właśnie jestem na etapie poszukiwać przepisu na pasztet świąteczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak