Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa lukrowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 800 g
glukoza 3 łyzeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 50 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Masa lukrowa

Kroki postępowania

1
Do szklanki wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się. Po rozpuszczeniu żelatyny dodajemy glukozę i też rozpuszczamy.
Krok 1 - Masa lukrowa foto
2
o osobnego naczynia wsypujemy około 3 szklane cukru pudru i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę żelatyny i glukozy. Mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy zagniatać. Zagniatamy dosypując puder.Masa bez problemu powinna wchłonąć cały cukier puder ( a przynajmniej powinna dlatego dodajemy cukier partiami.)
Krok 2 - Masa lukrowa foto
3
Do gotowej masy możemy dodać barwniki spożywcze , lub naturalne np: jak sok z buraków
Krok 3 - Masa lukrowa foto
4
Masę wałkujemy na powierzchni posmarowanej olejem wtenczas nie przykleja się. Gdy masa zacznie podsychać można dodać odrobinę oleju i zagnieść ciasto wtenczas znów będzie wilgotne i plastyczne nie będzie się kruszyć.Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem ( zasada jak z plasteliną)
Krok 4 - Masa lukrowa foto
5
Można z takiej masy wyczarować w wszystko przyozdobić każde ciasto lub torty.
Krok 5 - Masa lukrowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.11.2015 08:23
robię podobną i zawsze się udaje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak