Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe babeczki

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zrobić babeczki marchewkowe? Przeczytaj opis przygotowania i krok po kroku dowiesz się jak upiec puszyste i wilgotne babeczki na bazie marchewki. Zapraszam!

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 125 ml
mąki pszennej 300 g
cukru 4 łyżki
cukru waniliowego 2 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
startej marchewki 1,5 szklanki
olej 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe babeczki

Przepis podstawowy na babeczki marchewkowe, który możesz wzbogacić dodatkowo ulubionym kremem np. mascarpone.

Są wilgotne, delikatne, puszyste. Długo zachowują świeżość. Polecam na podwieczorek, drugie śniadania lub deser. 

Kroki postępowania

1
Przygotować dwie miski. Do jednej wlać mleko, olej, wbić jajka i wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i startą marchewkę na drobnych oczkach.
Krok 1 - Marchewkowe babeczki foto
2
Widelcem wymieszać suche składniki z marchewką. Do mieszanki marchewkowej wlać płynną masę i widelcem wszystko ze sobą połączyć.
Krok 2 - Marchewkowe babeczki foto
3

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdą z nich nałożyć porcje masy (mi wyszło 12 sztuk).

Krok 3 - Marchewkowe babeczki foto
4
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut.
Krok 4 - Marchewkowe babeczki foto
5
Gotowe babeczki wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Babeczki można posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Marchewkowe babeczki foto

A jeśli szukasz idealnego kremu do babeczek to polecam maślany krem budyniowy. Mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 15.02.2013 21:49
rewelacja
EWI 15.02.2013 21:49
rewelacja
EWI 15.02.2013 21:49
rewelacja
EWI 15.02.2013 21:49
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak