Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa CIASTO - 300 g
masło 60 g
mleko tłuste 90 g
cukier 2 łyżeczki
drożdże suche 2 g
sól 3 szczypty
jajko 1
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
kwiaty cukinii żeńskie KWIATY - 6 sztuk
polędwiczki z kurczaka 220 g
cebula biała 40 g
sos sojowy jasny 1 łyżka
olej roślinny 1 łyżka
ricotta 2 łyżki
koperek posiekany świeży 1 łyżka
chili mielone do smaku:
ricotta WYPEŁNIENIE - 100 g
jajko 1
sos sojowy jasny 1 łyżka
chili mielone do smaku:
cukinia 85 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos słodko-kwaśny 1 (z chili)
kremówka 8 łyżek
ser gouda 10 (tarty)
ser gouda 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii

Kroki postępowania

1
KWIATY - mięso pokroiłam w niedużą kostkę, wymieszałam z sosem sojowym i chili oraz olejem. Dodałam posiekaną w kosteczkę cebulę i wrzuciłam całość na mocno rozgrzaną patelnię - smażyłam tylko chwilę, mieszając, żeby mięso straciło surowość.
Krok 1 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto
2
Ostudziłam, dodałam ricottę i Goudę oraz koperek, doprawiłam jeszcze odrobiną przyprawy ognistej. Kwiatom przycięłam małe cukinie od dołu tak żeby zostało ich ok. 1 cm. Usunęłam też słupki z wnętrza kwiatów. Delikatnie rozchylając płatki nałożyłam masę mięsną za pomocą łyżeczki. Brzegi kwiatów delikatnie skręciłam jak papierek cukierka.
Krok 2 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto
3
MASA DO WYPEŁNIENIA - rozmieszałam ricottę z jajkiem, sosem sojowym, śmietanką i startym serem na gładką masę. Doprawiłam do smaku i dorzuciłam posiekane odcięte wcześniej od kwiatów małe cukinie - oczywiście nie obierałam ich :)
Krok 3 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto
4
CIASTO - mleko lekko podgrzałam, dodałam cukier i drożdże - wymieszałam żeby się rozpuściły. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, przyprawy i zimne masło, roztarłam palcami tak żeby nie było grudek. Wlałam mleko z drożdżami, wbiłam jajko i zagniotłam miękkie ciasto. Rozwałkowałam je od razu na duży placek - kilka centymetrów większy niż średnica foremki. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby ten wystawał dobrze poza jej krawędź. Przełożyłam ciasto na formę z papierem. Spód i boki lekko docisnęłam dłońmi a wystający brzeg nacięłam nożyczkami żeby powstały jakby szpiczaste płatki.
Krok 4 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto
5
TARTA - na ciasto wyłożyłam około połowy masy do wypełnienia. Na wierzchu ułożyłam koliście faszerowane kwiaty a przestrzenie między nimi uzupełniłam masą serową. Brzeg ciasta i kwiaty cukinii posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - trzeba po 20 minutach zerknąć i gdyby wierzch zanadto się przypiekał to przykryć go arkuszem folii albo papieru.
Krok 5 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto
6
upieczoną tartę chwilę przestudziłam a następnie pokroiłam na porcje i podałam. Smacznego.
Krok 6 - Tarta krucho drożdżowa z kwiatami cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 31.07.2016 09:46
Piękna i na pewno smaczna
Margo1 16.10.2014 06:27
Wygląda rewelacyjnie
marcia7 15.04.2014 22:21
ciekawie wygląda
Katarzyna/kate1980 09.04.2014 20:26
świetny przepis
ben-ka 07.04.2014 09:55
Efekt wspaniały ale ja kwiatów cukinii nie jadłam....
Adamorek 27.12.2013 14:03
Wspaniałe się prezentuje
SmacznaPyza 23.09.2012 20:06
Anna Stawowa - farsz się ściął - był kremowy i nie wylewał się chociaż faktycznie po wyjęciu z pieca lepiej odczekać nieco żeby tarta nie była gorąca podczas krojenia
SmacznaPyza 23.09.2012 20:04
zgadza się - sycąca i pyszna była
caralajna 19.09.2012 17:34
to jest bardzo piękna tarta, do tego sycąca (chyba sądząc po składnikach)
caralajna 19.09.2012 17:34
to jest bardzo piękna tarta, do tego sycąca (chyba sądząc po składnikach)
milkakamilka 18.09.2012 20:04
super
stokrotka 16.09.2012 14:23
ciekawy pomysł
Anna133 14.09.2012 07:52
a ten farsz sie nie wylewał ? nie ma fotki w przekroju a ciekawa jestem
SmacznaPyza 02.09.2012 12:39
i obłędnie dobrze smakowała :)
Anna169Hosz 02.09.2012 12:31
Wygląda obłędni , z chęcią bym się poczęstowała.
Betka 02.09.2012 08:26
rewelacyjna;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak