Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z łososia norweskiego grillowane z szałwią

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliw z oliwek 4 łyżki
szałwia 1 pęczek
karczoch 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
cytryna 1 sztuka
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
filet z łososia 600 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z łososia norweskiego grillowane z szałwią

Łososia norweskiego pokrój na cienkie 60 gramowe eskalopki, osól, posyp pieprzem i obtocz w oliwie. Na każdym eskalopku ułóż 3 listki szałwii, zamknij je jak kopertę, przekłuj drewnianym szpikulcem i marynuj przez godzinę, aby przeszły zapachem szałwii. Łodygę karczocha skróć, usuń wewnętrzne twarde liście, odetnij czubek, a następnie przekrój karczoch i skrop cytryną, aby nie szczerniał. Blanszuj go przez 3 minuty we wrzątku, a następnie ostudź w zimniej wodzie. Rozgrzej grill. Karczoch i pomidorki polej oliwą i grilluj na najchłodniejszej części grilla. Pomidory należy cały czas obracać, aby nie popękały. Kiedy karczoch zmięknie, opiekaj łagodnie eskalopki z łososia przez 2 minuty z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 30.12.2011 08:46
pyszne
gosia561 20.01.2011 22:42
super
Iwona51
Iwona51 22.12.2010 09:00
pycha,ale troszkę drogo
Emilia22 24.09.2010 07:24
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak