Sposób przygotowania

Należy postarać się, aby ziemniaki były mniej-więcej jednakowej wielkości. Obrać je i pokroić w dużą kostkę, przykryć i wstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu ok. 2 minut. Następnie oprószyć mąką i, stale mieszając, dusić jeszcze przez 3 minuty. Jajka na twardo grubo posiekać. Wyjąć z lodówki salaterkę z ziemniakami, przesypać je tartymi serami, posiekać siekanymi jajkami i doprawić solą i pieprzem. Do formy do zapiekania wlać 1/4 przygotowanego sosu, włożyć połowę ziemniaków, polać kolejną 1/4 sosu i włożyć pozostałe ziemniaki. Zalać pozostałą połową cebulowego sosu. W małym rondelku stopić pozostałe 3 łyżki masła, wymieszać je z tartą bułką i polać ziemniaczaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 45 minut - ziemniaki powinny być przyrumienione.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wow! coś rewelacyjnego!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !