Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIemniaki delmonico

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 5 łyżek
mąka 3 łyżki
mleko 1,5 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
tarty łagodny ser typu edamski 10 dkg
ziemniaki ugotowane w mundurkach kg
cebula 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
parmezan starty 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ZIemniaki delmonico

Należy postarać się, aby ziemniaki były mniej-więcej jednakowej wielkości. Obrać je i pokroić w dużą kostkę, przykryć i wstawić do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i dusić na małym ogniu ok. 2 minut. Następnie oprószyć mąką i, stale mieszając, dusić jeszcze przez 3 minuty. Jajka na twardo grubo posiekać. Wyjąć z lodówki salaterkę z ziemniakami, przesypać je tartymi serami, posiekać siekanymi jajkami i doprawić solą i pieprzem. Do formy do zapiekania wlać 1/4 przygotowanego sosu, włożyć połowę ziemniaków, polać kolejną 1/4 sosu i włożyć pozostałe ziemniaki. Zalać pozostałą połową cebulowego sosu. W małym rondelku stopić pozostałe 3 łyżki masła, wymieszać je z tartą bułką i polać ziemniaczaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 45 minut - ziemniaki powinny być przyrumienione.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.01.2012 12:48
fajne
kasiaw 27.12.2011 11:53
pychota
jolaxa 13.06.2011 09:02
pycha
RenataZ-et 05.06.2011 23:06
wow! coś rewelacyjnego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak