Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona rolada wołowa
Z kawałka udźca wołowego uformować płat prostokątny o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Tłustą wołowinę zmielić w maszynce do mięsa, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę rozsmarować na musztardzie. Roladę ostrożnie zwinąć, uważając żeby nadzienie się nie zsuwało i pozostawało w środku, delikatnie ścisnąć, obwiązać nicią. Rozgrzać olej, obsmarować roladę z każdej strony, wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 90 minut, polewając od czasu do czasu wytopionym płynem. Podawać roladę pokrojoną w plastry z zieloną sałatą i ziemniakami lub sałatką z pomidorów.