Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona rolada wołowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 1,2 kg
musztarda 3 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 2-3 łyżki
pieprz i sól do smaku
wołowina 30 (tłusta)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona rolada wołowa

Z kawałka udźca wołowego uformować płat prostokątny o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Tłustą wołowinę zmielić w maszynce do mięsa, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę rozsmarować na musztardzie. Roladę ostrożnie zwinąć, uważając żeby nadzienie się nie zsuwało i pozostawało w środku, delikatnie ścisnąć, obwiązać nicią. Rozgrzać olej, obsmarować roladę z każdej strony, wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 90 minut, polewając od czasu do czasu wytopionym płynem. Podawać roladę pokrojoną w plastry z zieloną sałatą i ziemniakami lub sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 17.11.2010 15:20
dobry pomysł
lucyna15
lucyna15 12.07.2010 21:26
wołowe miesko to ten smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak