Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fantazja porzeczkowa

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowy spód
mąka pszenna 200 g
cukier drobny 100 g
olej słonecznikowy 100 ml
śmietana 18-procentowa 50 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 szt.
sól szczypta
Masa budyniowa:
masło 180 g
cukier drobny 150 g
mleko 700 ml
budyń waniliowy 2 opakowania
sok z połowy cytryny
masa porzeczkowa
czerwone porzeczki 500 g
cukier puder 100 g
śmietana 30% 400 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier kryształ 150 g
białko 5 szt.
sól szczypta
czekolada w proszku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fantazja porzeczkowa

Jaja ubić z cukrem niemal do białości. Cały czas ucierając dodawać stopniowo olej słonecznikowy, a następnie śmietanę. Mąkę przesiać do misy. Dodać kakao, klasyczną czekoladę w proszku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać do ucieranej masy. Starannie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić.

600 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i dodać do gotującego mleka. Ponownie zagotować (cały czas mieszając). Ostudzić. Gdy budyń będzie zimny utrzeć na gładki krem z masłem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowaną masę budyniową rozprowadzić równą warstwą na czekoladowym spodzie.

Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku i odszypułkować. ¾ owoców przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z cukrem pudrem, przetartymi owocami i żelatyną. Pozostałe porzeczki rozsypać na masie budyniowej. Na to wyłożyć masę porzeczkową.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać małymi porcjami cukier. Na samym końcu połączyć z syropem z owoców granatu. Przełożyć do formy (tej samej w której został upieczony spód czekoladowy). Formę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C Piec 70 minut. Ostudzoną bezę ułożyć na warstwie porzeczkowej.

Fantazję porzeczkową można ozdobić czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i świeżymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.12.2016 17:39
smaczne ciasto
kucharz11 11.10.2016 18:14
pyszna propozycja
ekspansja-smaku 06.09.2016 18:17
uwielbiam cista owocowe, muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu
ben-ka 14.02.2016 13:17
Bardzo smakowite ciasto.......
Grazyna0211 10.11.2015 20:28
pyszne ciasto
Monika78 27.04.2015 12:33
Ciasto wyglada bajecznie wypróbuje przepis
anna stelmaszczyk 19.04.2015 07:37
Ale bym zjadła :-)
Izabela28 21.03.2015 15:59
rewelacyjne ciasto:)
Maridka19 13.12.2014 17:05
fajnie to wygląda :)
caralajna 08.12.2014 20:14
boskie ciacho
Maridka19 05.12.2014 09:47
ciekawy przepis :)
IZABELA29 27.11.2014 14:50
cudne ciacho
bietka 01.10.2014 12:21
smaczne ciacho :)
Malgorzata549 08.09.2014 15:49
pyszne ciacho
Helena63 31.08.2014 11:30
znam bardzo podobne ciasto, polecam spróbować zrobić
erym 29.08.2014 21:00
lubie kwasny posmak porzeczek
agnieszka214 29.07.2014 11:52
smaczne ciacho
cukiereczek 04.06.2013 16:35
ciasto wygląda wspaniale
IZABELA29 06.05.2013 20:13
spróbuje tej fantazji jak będą porzeczki teraz rozkoszuje się jej widokiem na monitorze
monisia1977 01.05.2013 08:42
super ciacho
KasiaK90 19.03.2013 08:11
no no fantazja :D
Juleczka20 28.02.2013 12:25
naprawde fantazja :o)
Gosia40 02.09.2012 20:44
Musi być pyszna :)
Małgorzata106 31.08.2012 19:54
super
Rafał10 31.08.2012 15:11
fajne połączenie składników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak