Sposób przygotowania

Mięso natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, obtoczyć w mące. W płaskim rondlu roztopić tłuszcz, obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dolać wino. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dolać rosół z kostki. Suszone owoce umyć, dodać do mięsa razem z pokruszoną papryczką, doprawić solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć i pokroić na dość duże półplasterki, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać orzeszki, wymieszać. W tym czasie ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (można do niej dodać szczyptę kurkumy). Dobrze odsączyć i wymieszać z łyżką masła. Na półmisku uformować z ryżu koronę, wewnątrz ułożyć mięso i przybrać duszonymi owocami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    prawdziwie królewskie danie;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !