Sposób przygotowania

1. Bakłażan opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki, lekko posolić, odstawić na kilka minut, osuszyć na bibułkowej serwetce. Na patelni rozgrzać 2,5 łyżki oleju, obsmażyć każdy plasterek z obu stron, zdjąć, położyć na serwetkach, aby ściekł zbędny tłuszcz.

2. Marchewkę umyć, obrać, pokroić wzdłuż na słupki. Opłukać fasolkę, warzywa wrzucić na 15 minut na posolony wrzątek, osączyć. Umyć liście sałaty, osączyć, wyłożyć nimi miseczki. Opłukany ogórek pokroić wzdłuż na paseczki. Gruszkę umyć, pokroić.

3. Przygotowane warzywa i gruszkę przełożyć do salaterki, oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i resztą oleju, wymieszać i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Schłodzoną sałatkę napełnić wyłożone sałatą miseczki. Podawać z pieczywem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    może i wyborna
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    pewności nie ma

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !