Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wyborna sałatka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
marchewka 1 szt
gruszka 1 szt
olej 3 łyżki
cytryna 1 szt
sól 1 szczypta
fasola szparagowa 1 garść
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
ogórek 1 szt
radicchio 5 liść

Przepis i sposób przygotowania na: wyborna sałatka

1. Bakłażan opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki, lekko posolić, odstawić na kilka minut, osuszyć na bibułkowej serwetce. Na patelni rozgrzać 2,5 łyżki oleju, obsmażyć każdy plasterek z obu stron, zdjąć, położyć na serwetkach, aby ściekł zbędny tłuszcz.

2. Marchewkę umyć, obrać, pokroić wzdłuż na słupki. Opłukać fasolkę, warzywa wrzucić na 15 minut na posolony wrzątek, osączyć. Umyć liście sałaty, osączyć, wyłożyć nimi miseczki. Opłukany ogórek pokroić wzdłuż na paseczki. Gruszkę umyć, pokroić.

3. Przygotowane warzywa i gruszkę przełożyć do salaterki, oprószyć solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i resztą oleju, wymieszać i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Schłodzoną sałatkę napełnić wyłożone sałatą miseczki. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 06.04.2011 15:47
pewności nie ma
Barbara55 06.02.2011 13:28
może i wyborna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak