Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 25 dkg
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, dodać masę ziemniaczaną, jajko, posiekać ciasto nożem. Dobrze zagnieść. Uformować wałek, kroić na kawałki i formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować ok. 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną. Podawać z masłem lub ze skwarkami albo jako dodatek do mięska w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 03.01.2012 22:00
uwielbiam...:)
Mati13 10.09.2010 08:15
bardzo lubie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak