Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymbaliki z cukinii z fetą

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

feta 15 dag
ricotta 5 dag
marynowany zielony pieprz 1 łyżeczka
sól
bazylia świeża 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tymbaliki z cukinii z fetą

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 200°C. Paprykę umyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wsadzić do piekarnika. Opiekać ok. 20-30 minut, obracając co jakiś czas. Skórka powinna stać się czarna miejscami i odchodzić od miąższu. Wyjąć, przestudzić i obrać. Wystudzić zupełnie, po czym przekroić na 2 plastry...
Krok 1 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
2
...i wyciąć krążki wielkości spodu kokilek, w których tymbaliki będą robione.
Krok 2 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
3
Cukinię umyć i osuszyć. Odciąć końce i pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 3 mm. Świetnie nadaje się do tego celu specjalna łopatka do krojenia serów. Nóż do warzyw będzie za cienki.
Krok 3 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
4
W rondlu zagotować wodę, dodając odrobinę soli. Gdy zawrze, wrzucić plastry cukinii i zostawić na delikatnym ogniu przez 3 minuty. Szybko odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 4 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
5
Najładniejszymi plastrami wyłożyć kokilki tak, aby delikatnie na siebie na bokach naczynek zachodziły. Kilka zostanie, ale mogą się przydać. Końce plastrów pozostawić zwisające.
Krok 5 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
6
Fetę rozdrobnić widelcem i dodać ricottę. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
7
Pieprz opłukać i drobno posiekać, po czym dodać do serów razem z bazylią.
Krok 7 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
8
Wymieszać po raz drugi i napełnić kokilki. Łyżeczką wyrównać powierzchnię.
Krok 8 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
9
Przykryć plastrem papryki i założyć do środka zwisające końcówki.
Krok 9 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
10
W razie gdyby powstała jakaś wolna przestrzeń, lub jakiś plasterek nam się urwał lub był za krótki - dosztukować wybranym z reszty cukinii kawałkiem. Pozostałą swobodnie można zjeść.
Krok 10 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
11
Całość przykryć kawałkiem folii spożywczej, odwrócić do góry dnem na talerzu i wsadzić razem z kokilką do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 11 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
12
Cukinia puści trochę soku, który zbierze się na dnie, i który należy odlać. Zdjąć folię i wyjąć tymbaliki z kokilek - delikatnie przeciągając cienkim nożykiem po ściance naczynia. Wypadną same.
Krok 12 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto
13
Można ułożyć w całości, ale ja pokroiłam na ósemki. Wyłożyć na talerz i podawać.

Świetnie pasują do wina w towarzystwie innych serów.
Krok 13 - Tymbaliki z cukinii z fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 13.11.2013 17:18
Klaudio jest do kupienia w każdym markecie. Marynowany jest miękki i bardzo łatwo go posiekać. Super smakują z nim... truskawki :).
Klausia 13.11.2013 15:04
bardzo pomysłowe i oryginalne :) skąd masz taki pieprz :)?
misia53 08.10.2012 14:12
Z wielką precyzją jest to podane , danie wspaniałe i wyszukane !
stokrotka 16.09.2012 14:21
BARDZO FAJNY POMYSŁ
Ewa6274879 28.08.2012 12:02
Rewelacja!
EWI 27.08.2012 20:01
super
sylwia / sytofala 27.08.2012 19:56
kuszą , kuszą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak