Sposób przygotowania

Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo smaczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo smaczne.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    oj smaczne, a ja lubię gołąbki
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    oj smaczne, a ja lubię gołąbki
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    uwielbiam gołąbki;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !