Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym

5.0
(41)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pulpety
cukinia 700 g
cebula 1
papryczka chili 1
imbir 2 cm
sól 3/2 łyżeczki
kolendra mały pęczek
mąka z ciecierzycy 65 g
sos
cebula 1
imbir 2 cm
papryczka chili 1
sok z cukinii 150 ml
krem kokosowy 250 ml
pomidory krojone bez skórki 400 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/8
Kolendra cała Prymat 3/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 3/2 łyżeczki
kolendra mały pęczek
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Odważamy 700g i ścieramy ją na grubych oczkach tarki, solimy całość i odstawiamy na pół godzinki.
Krok 1 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
2
W tym czasie przygotowujemy sos. Na początek przygotowujemy puree cebulowe. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i paprykę możemy zetrzeć na tarce (ma małych oczkach) lub po prostu zblenderować. Imbir ścieramy na tarce i wszystkie składniki mieszamy dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody.
Krok 2 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mieszankę przypraw wymienioną powyżej w odpowiednich proporcjach (kurkuma, chili, kmin, kolendra). Po chwili dodajemy puree cebulowe i smażymy około 6 minut na najmniejszym ogniu. Cukinię odciskamy i odmierzamy 150 ml soku, który wlewamy na patelnię do puree cebulowego razem z kremem kokosowym (jest gęstszy niż mleko kokosowe).
Krok 3 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
4
Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki odsączone z zalewy i posiekaną drobno kolendrę (bez łodyżek).
Krok 4 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
5
Zdejmujemy z ognia i sos gotowy.
Krok 5 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
6
Cukinię ponownie odciskamy pozostawiając minimalną ilość soku.
Krok 6 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
7
Dodajemy do niej pokrojoną papryczkę chili, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę (bez łodyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz mąkę z ciecierzycy (można ją dostać w delikatesach orientalnych lub sklepach ze zdrową żywnością).
Krok 7 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
8
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 8 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
9
Z powstałego farszu formujemy pulpety.
Krok 9 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
10
Powinno ich wyjść około 12 sztuk.
Krok 10 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
11
Pulpety smażymy na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy do sosu.
Krok 11 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto
12
Pikantne pulpety w sosie pomidorowo-kokosowym to nie lada gratka dla smakoszy kuchni orientalnej.
Smacznego :)
Krok 12 - Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 15.03.2017 13:31
wypróbuję ten przepis:)
IZABELA29 31.01.2017 11:07
Fajne danie
smerfetka79 08.07.2016 23:56
ja też bym się skusiła.
anka1988 28.12.2015 21:41
ciekawe połączenie smaków.
Grazyna0211 27.10.2015 19:04
zapachniało kuchnią orientalną pycha
romanrafal
romanrafal 27.11.2014 18:33
super jedzonko
Stenka 24.11.2014 10:59
ciekawy przepis
ben-ka 27.10.2014 11:04
Z chęcią bym spróbowała.
as28 22.10.2014 13:41
ślicznie wygląda i pewnie smakuje
Pani Domu 27.09.2014 15:32
bardzo ciekawy pomysł
ben-ka 15.08.2014 21:20
Chętnie bym spróbowała.
Monika-twin 15.08.2014 10:01
fajny przepis
Monika-twin 15.08.2014 09:54
ale fajny pomysl
Stenka 13.07.2014 14:11
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 02.06.2014 19:17
ciekawy przepis
gosia561 24.04.2014 17:13
egzotyczny sos
drmaciej 21.02.2014 22:39
eksplozja smaków
sylwia_sl 12.02.2014 11:39
Pomysł warty wypróbowania
artur7 30.04.2013 16:48
takich jeszcze nie jadlem
Anna27 18.03.2013 20:16
bardzo dobre
pacpaw 24.01.2013 15:08
mnóstwo składników, ale sądzę, że dla takiego efektu końcowego warto się pomęczyć. Dodatkowo przepis opisany wręcz perfekcyjnie. REWELACJA
rjustysia 06.12.2012 22:21
Trochę kombinowania jest, ale efekt końcowy z pewnością wynagradza pracę :) wyglądają pysznie :)
malaczarna23 01.10.2012 12:07
wyglądają mega apetycznie
PaniMISIOWA 28.08.2012 21:36
egzotycznie i zachęcająco!
Beatris 27.08.2012 13:52
Bardzo pomysłowa potrawa. Z pewnością była pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak