Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 70 dag
szpinak 70 gram
cebula 1
czosnek ząbki 2
jajko 2
olej do smażenia
sól
pieprz
kasza gryczana 100 z suszonymi grzybami
ryż brązowy 100 gram
kapusta włoska

Przepis i sposób przygotowania na: Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Z kapusty włoskiej oddzielamy kolejno liścia, które myjemy, a następnie wycinamy z nich twarde łodygi. W dużym garnku nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli i czekamy aż zacznie wrzeć – wkładamy liście kapusty i obgotowujemy 3 minuty, po czym pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze na jakiś czas. Ryż oraz kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.
Krok 1 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
2
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, liście młodego szpinaku myjemy pod bieżącą wodą, cebulę oraz czosnek obieramy.
Krok 2 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
3
Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy pokrojone warzywa. Cukinię przecinamy, wydrążamy środek i ważymy określoną ilość, po czym ścieramy na tarce z grubymi otworami.
Krok 3 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
4
Lekko odciśniętą cukinię dodajemy do zrumienionej cebulki i smażymy ok 5 minut, następnie dodajemy drobno pokrojony szpinak i całość przesmażamy jeszcze 1 minutkę - doprawiamy.
Krok 4 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
5
Na siteczku odciskamy usmażone warzywa tak aby pozbyć się nadmiaru wody spod cukinii, a następnie przekładamy do ugotowanej kaszy i ryżu.
Krok 5 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
6
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wbijamy jajka i ponownie wszystko mieszamy.
Krok 6 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
7
Na każdym z liściu kapusty włoskiej układamy po 2-3 łyżki farszu, a następnie zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liściem kapusty, na nim ściśle układamy zwinięte gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i całość przykrywamy kapustą i dociskamy pokrywką.
Krok 7 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto
8
Na wolnym ogniu całość gotujemy przez 10 minut. Gorące gołąbki wyjmujemy, możemy polać sosem i jemy.
Krok 8 - Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.01.2013 14:40
gołąbki uwielbiam :) takich jeszcze nie miałam przyjemności jeść, a skusiłabym się na pewno :)
Małgorzata106 02.09.2012 17:23
super
Sroczka 24.08.2012 22:33
Bardzo apetyczne. Z chęcią zjadłabym jednego.
Rafał10 24.08.2012 19:21
mniam mniam mniam !!!
parysek10 24.08.2012 13:24
coś dla mnie
ewka1978 24.08.2012 12:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak