Sposób przygotowania

Porcje miesa delikatnie rozbic pod folia, wystarczy tylko na jednej stronie. Dobrze przyprawic i odstawic na godzine do lodowki. Cebule, marchew i pieczarki obrac. Cebule pokroic w 0,5 cm pólpiórka, pieczarki pokroic w paski, marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mieso, bez potrzeby natłuszczania formy, choc można wyłożyć folie. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, delikatnie solimy i smażymy do zeszklenia. Odcedzamy z nadmiaru tluszczu i układamy cebule na miesie. Na oliwie, na której smażyła się cebula, podsmazamy pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu, ewentualnie dodajemy wiecej tluszczu, podczas smazenia. Pieczarki maja się lekko podsmażyć, zbrązowieć. Grzyby odsaczamy z nadmiaru wody i tluszczu i układamy je na cebuli. Na pieczarkach kładziemy starkowana marchewke, a nastepnie majonez, który można lekko rozsmarowac po bokach, aby marchewka nie wysuszyla sie zanadto podczas pieczenia. Wstawiamy forme z daniem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach, można nieco zwiększyć temperature, pod koniec pieczenia, w celu zrumienienia majonezu.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    rewelacja!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    nazwa jak najbardziej pasuje do przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    fajny pomysł
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    super odlotki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Masz rację- pełny odlot
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    schabowe w doborowym towarzystwie :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !