Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbacha Tetali

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jelita do mięsa
wieprzowina 7,5 kg
jajko 1-2 sztuki
pierś z indyka 3 kg
sól 15 gram na kilo miesa
pieprz 15 dag
czosnek 3/4 szklanki żabków

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbacha Tetali

Przepis dostałam od swata swojego i przyznam,że jest kiełbaska świetna, nie tłusta.
Jeżeli chodzi o sól: chodzi o to ,że na każdy dodany klogram mięsa przypada 15 gram soli. to taki przelicznik.
Przygotowane, opłukane mięso mielimy w masyznce ( mam nadzieje,ze do robię się elektrycznej ;) ). Dodajemy do zmielonego mięsa odpowiedni,a ilość soli i ostawiamy na dobę. W dalszej kolejnosci, czyli nastepnego dnia dodajemy obrany i posiekany czosnek, jajko i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Kupione jelita i tak oczyszczamy, nasteonie wypełniamy je naszym mięsem. Średnio nasz akiełbasa powinna miec około 30-40 cm i zaczynamy drugą, ja po prostu moją kiełbase rzekręcam tak że pwostają takię pęta. wędzimy około 3-4 h. w rozgrzanej wędzarni. Ostatnim elementem ejst sażenie kiełbasy.

Pamiętajmy aby jelita nie były grube, nie kupujmy takich.

Do wędzenia stosujemy drewno:
drzew liściastych tlącego się, bez kory, najczęściej:
olcha- to najczesciej
bukowego,
z grabu,
dębu,
śliwy,
jabłoni,
gruszy
klonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 24.04.2013 14:55
nie ma to jak swojska
adelajda 23.08.2012 10:18
na pewno smaczna, tylko nie mam wędzarni ..
Elżbieta17 21.08.2012 15:13
Najlepsza swojej roboty:)
anja3107 21.08.2012 12:38
uwielbiam swojską kiełbasę
niedozywiona 21.08.2012 12:13
zazdroszczę możliwości zrobienia kiełbasy samodzielnie...
halina17 21.08.2012 11:57
Kiełbasa domowa jest bardzo smaczna to nie to co ze sklepów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak